Tehokkain Tapa Estää Pääsy Häiritseville Verkkosivuille Tietokoneella (BlockSite)

Tehokkain Tapa Estää Pääsy Häiritseville Verkkosivuille Tietokoneella (BlockSite)

Sisältö

Esittelin viime viikon kirjoituksessa BlockSite -selainlaajennuksen, jonka avulla voit estää haluamasi verkkosivut. Mainitsin, kuinka verkkosivujen ”luotettava” estäminen on vaikeaa jopa BlockSiten maksullisen version salasanasuojauksen avulla. Lupasin myös paljastaa kehittämäni ”luodinkestävän” tavan estää verkkosivuja.

Tässä kirjoituksessa opastan tämän ”luodinkestävän” tavan estää verkkosivuja tietokoneelle. Jos haluat tehdä saman asian, mutta puhelimelle, lue tämä kirjoitukseni.

Omistan itse Applen tietokoneen. Vaiheet ovat ymmärtääkseni lähes samat myös Windows-tietokoneilla. Windows-tietokoneille BlockSite tarjoaa sovelluksen, jonka ansiosta selainlaajennusta ei tarvitse ladata jokaiselle selaimelle erikseen. Tämän takia kirjoituksessa läpikäyty tapa on jopa tehokkaampi Windows-tietokoneilla, kuin Apple-tietokoneilla.

BlockSite ei kirjoittaessa tarjoa selainlaajennusta Safari:lle. BlockSiten mobiilisovellus toimii myös Safarin mobiiliversiossa, mutta tietokoneella BlockSitea ei ole mahdollista ladata Safari:lle.

Huoli kuitenkin pois. Näytän 21.3.2023 julkistettavassa kirjoituksessa tavan, jonka avulla pääset halutessasi eroon myös tästä ongelmasta.

Mitä tarvitset

Tarvitset tiettyjä asioita tämän ”luodinkestävän” tavan toteuttaaksesi. Alle olen listannut ne. Opastan jokaisen kohdan yksityiskohtaisesti vielä myöhemmin tässä kirjoituksessa, joten sinun ei tarvitse tehdä vielä mitään.

  1. BlockSiten maksullisen selainlaajennuksen.
  2. Kaksi uutta sähköpostia (itse suosin Outlookin sähköposteja), jotka voit sulkea. Tarvitset myös kolmannen sähköpostiosoitteen, johon sinulla on pääsy myös myöhemmin (jota et sulje). Kolmas sähköpostiosoite voi olla esimerkiksi se sähköpostiosoite, jota käytät useimmiten arjessasi.
  3. Selaimen ja jos haluat, useita selaimia. Itselläni on käytössä useita selaimia tietokoneellani.

Luodinkestävä tapa tietokoneelle

Sinulle tulee mieleen ehkä joitakin kysymyksiä näitä vaiheita lukiessasi. Olen lisännyt FAQ-osion kirjoituksen loppuun, jossa olen vastannut yleisimpiin kysymyksiin. Vastasin osaan mahdollisista kysymyksistä ennen FAQ-osiota löytyvästä Lopuksi-osiossa.

Jos et kuitenkaan löydä vastausta FAQ- tai Lopuksi-osioista, voit ottaa minuun yhteyttä täältä ja kysyä haluamasi kysymyksen.

Vaihe 1: Lataa BlockSite ja avaa se

Mene osoitteeseen https://blocksite.co ja paina yläreunassa olevaa ”Add to (selaimen nimi)” painiketta. Alla olevassa kuvassa käytän Opera selainta. BlockSite toimii kaikissa Chromium-pohjaisissa verkkoselaimissa, jonka takia se toimii myös Opera-selaimessa.

Kuva: BlockSite.co

Painike vie sinut sivulle, josta voit ladata BlockSite:n selainlaajennuksen selaimellesi. Alla olevassa kuvassa painike vei minut Chrome Web Storeen. Lataa selainlaajennus selaimellesi.

Kuva: BlockSite.co

Nyt voit avata BlockSiten. Laita tässä vaiheessa asetukset haluamasi kaltaisiksi, koska seuraavassa vaiheessa aloitamme BlockSiten lukitsemisen. Voit lukea viime viikon kirjoituksestamme lisää siitä, miten ottaa kaikki irti BlockSite:sta.

Vaihe 2: Ota BlockSite käyttöön myös yksityisessä (incognito) tilassa

Kun otat BlockSiten käyttöön, voit helposti unohtaa, että sinun pitää ottaa BlockSite käyttöön yksityisessä (incognito) tilassa erikseen. Pidetään nyt huoli siitä, että tämä ei unohdu!

Avaa asetukset-välilehti.

Kuva: BlockSite.co

Paina oikeassa yläkulmassa olevaa ”Ota käyttöön incognito-tilassa” painiketta.

Kuva: BlockSite.co

Seuraa näytölle tulevia ohjeita. Itselläni ohjeet ovat alla olevan kuvan kaltaiset.

Kuva: BlockSite.co
Vaihe 3: Avaa salasanasuojaus-välilehti

Avaa salasanasuojaus-välilehti.

Kuva: BlockSite.co

Valitse ainakin kaksi ensimmäistä ruutua. Ensimmäinen ruutu suojaa BlockSiten-asetukset ja Chrome -laajennussivun. Et pääse enää näihin käsiksi, kun rastitat ensimmäisen ruudun.

Toinen ruutu estää estettyjen verkkosivujen käytön.

Kuva: BlockSite.co

Älä aktivoi salasanasuojausta vielä! Pidä BlockSite avoinna selaimellasi ja toteuta seuraavat vaiheet ennen BlockSiteen palaamista. Aktivoimme salasanasuojauksen vaiheessa 6.

Vaihe 4: Tee uusi sähköpostitili

Mene osoitteeseen, jossa voit luoda uuden sähköpostitilin. Itse käytän Outlookkia, eli menin osoitteeseen outlook.com. Jos sinulla on jo sähköpostitili avoinna selaimessa, käytä yksityistä (incognito) ikkunaa ja mene osoitteeseen, jossa voit luoda sähköpostitilin.

Käytän Outlookkia esimerkkinä, jonka takia tämän vaiheen kuvat ovat otettu Outlookin sivuilta.

Paina ”Luo maksuton tili” painiketta ja tee tarpeelliset vaiheet tilin luomiseen.

Suosittelen käyttämään sellaista salasanaa, jota et tule muistamaan. Itse avaan tietokoneeni muistiinpanot ja kirjoitan satunnaisen salasanan. Kopioin sen ja käytän salasanana tässä uudessa sähköpostitilissä.

Kun olet tehnyt sähköpostitilin, pidä se auki. Tarvitset sähköpostitiliä pian.

Kuva: Outlook.com
Vaihe 5: Tee toinen uusi sähköpostitili

Toista vaihe 4 vielä toisen kerran.

Vaihe 6: Aktivoi salasanasuojaus

Palaa takaisin BlockSiten-asetuksiin. Jos sinulla ei vielä ole salasanasuojaus-välilehteä auki, avaa se. Varmista, että asetuksesi ovat vaiheen 3 mukaiset.

Lisää seuraavaksi sähköpostiosoite ja salasana. Tykkään käyttää samaa salasanaa, joita käytin uusille sähköpostiosoitteille. Näin en muista salasanaa tulevaisuudessa. Puhuin salasanan valitsemisesta vaiheessa 4.

Kun olet lisännyt sähköpostiosoitteen ja salasanan, paina tallenna.

Kuva: BlockSite.co

Salasanasuojaus ei toimi, ennen kuin olet vahvistanut sähköpostiosoitteen, jota käytit salasanasuojauksen aktivoimiseen. BlockSite ilmoittaa tästä helposti huomattavalla viestillä, joka on punaisen laatikon sisällä.

Sähköpostia ei tarvitse avata samassa selainikkunassa, vaikka tekstissä lukeekin niin.

Kuva: BlockSite.co

Kun olet vahvistanut sähköpostiosoitteen, punaisen laatikon sisällä oleva viesti häviää salasanasuojaus välilehdeltä.

Vaihe 7: Sulje sähköpostitili, jota käytit salasanasuojauksen aktivoimiseen

Sulje nyt sähköpostitili, jota käytit salasanasuojauksen aktivoimiseen. Käytin itse Outlookin sähköpostia, jonka takia alla olevat ohjeet ovat Outlook sähköpostitilin sulkemiseen tarkoitetut.

Paina tästä. Linkki vie Outlookin artikkeliin siitä, miten sähköpostitili suljetaan.

Etsi painike, jossa lukee ”Close your account”. Kun löydät painikkeen, paina sitä.

Kuva: Outlook.com

Outlook pyytää seuraavaksi salasanaasi. Kirjoita se ja siirry seuraavaan kohtaan.

Seuraavaksi Outlook pyytää sinua asettamaan turvatiedon. Vaihtoehtoina on vaihtoehtoinen sähköpostiosoite ja puhelinnumero.

Valitse vaihtoehtoinen sähköpostiosoite.

Kirjoita sen jälkeen vaihtoehtoiseksi sähköpostiosoitteeksi toisen uuden sähköpostiosoitteen, jonka loit vaiheessa 5.

Siirry seuraavaan kohtaan.

Kuva: Outlook.com

Seuraavaksi Outlook lähettää koodin kirjoittamaasi sähköpostiosoitteeseen. Avaa kirjoittamasi sähköpostiosoitteen saapuneet-kansio ja etsi Outlookin lähettämä sähköposti.

Kopioi koodi ja anna se Outlookille. Siirry seuraavaan kohtaan.

Kuva: Outlook.com

Seuraavaksi Outlook pyytää vielä vahvistamaan henkilöllisyytesi. Paina seuraava.

Kirjoita sähköpostiosoite. Se on sama sähköpostiosoite, johon Outlook lähetti koodin juuri äsken. Paina seuraava.

Avaa sähköpostisi ja kopioi koodi. Anna se Outlookille. Paina seuraava.

Kirjoittaessa Microsoft mainostaa älypuhelinsovellustaan vielä tässä kohtaa. Emme tarvitse sitä. Paina ”Ei kiitos”.

Nyt alamme lähestymään loppusuoraa. Tässä kohtaa Outlook varoittaa kaikesta siitä, mitä menetät, kun poistat sähköpostisi. Meitä nämä varoitukset ei pelota.

Paina seuraava.

Kuva: Outlook.com

Tässä vaiheessa sinun pitää rastittaa kaikki Outlookin vaatimat kohdat. Rastita ne.

Sinun pitää myös kertoa, miksi suljet Outlook tilin.

Kun olet saanut nämä kohdat valmiiksi, voit vihdoin sulkea tilin. Paina ”Merkitse tili suljettavaksi” painiketta.

Kuva: Outlook.com

Nyt Outlook tilisi on suljettu. Voit avata sen uudelleen 30 tai 60 päivän kuluessa (riippuen valinnastasi). Kyseisen aikamääreen jälkeen et pääse tiliin käsiksi enää.

Vaihe 8: Sulje vaihtoehtoinen sähköpostiosoite

Valitettavasti sinun pitää toistaa vaihe 7 vielä vaihtoehtoisen sähköpostiosoitteen kohdalla. Vaihtoehtoinen sähköpostiosoite on se osoite, jota käytit vaiheessa 7 turvatietona. Toisin sanoen se on se toinen uusi sähköpostiosoite, jonka loit vaiheessa 5.

Tämä vaihe on lähes täysin samanlainen kuin vaihe 7. Ainoa eroavaisuus on turvatiedossa. Käytä turvatiedossa sähköpostiosoitetta (tai puhelinnumeroa), jota et tule poistamaan. Itse käytän esimerkiksi sähköpostiosoitetta, jota käytän tavallisesti sähköpostien lähettämiseen ja vastaanottamiseen arjessani.

Vaihe 9: Hävitä salasana

Hävitä salasana, jota käytit BlockSiten salasanasuojauksen aktivointiin ja sähköpostiosoitteisiin.

Kun olet saanut tämän vaiheen valmiiksi, on estolistasi ”luodinkestävästi suojattu”.

Lopuksi

Uskallan väittää, että suurin osa tietokoneella töitä tekevä käyttää edes osan työpäivästään selaamalla verkkosivustoja, joita heidän ei pitäisi selata.

Enkä nyt väitä, että esimerkiksi Instagram tai Youtube ovat kaiken pahan alkuja. En tarkoita sitä.

Väitän vain, että jos henkilö tietää, että hänen ei pitäisi viettää aikaa kyseisellä hetkellä kyseisillä verkkosivuilla, niin ei hänen niin myöskään pitäisi tehdä.

Se ei kuitenkaan aina ole yhtä helposti tehty, kuin sanottu.

Itse olen ainakin altis selaamaan Instagramia ja katselemaan mielenkiintoisia videoita Youtubessa silloin, kun pitäisi tehdä jotain muuta.

Tai ainakin olin.

Kyseinen ongelma on lähes täysin historiaa omalla kohdallani juuri tässä kirjoituksessa esittelemäni tavan ansiosta.

Tämä tapa todellakin toimii. Mutta…

Tapa ei oikeasti ole TÄYSIN luodinkestävä

Vaikka sanonkin tätä tapaa luodinkestäväksi, ei se sitä ihan täydellisesti ole.

Voit esimerkiksi aina poistaa BlockSiten selainlaajennuksen selaimestasi ja jatkaa selailua ilman estoja.

Tämä on kuitenkin ainakin itselleni erittäin vaikeaa kaiken valmistelun jälkeen, jota tein saadakseni BlockSiten ”luodinkestäväksi”. Pitää harkita tarkkaan, haluaako sen kaiken tehdä uudestaan, koska haluan katsoa jonkun videon Youtubesta. En ole vielä kertaakaan päättänyt, että ”kyllä näin kannattaa tehdä”.

Toinen tapa päästä käsiksi ei toivottuihin verkkosivuihin on ladata täysin uusi selain tietokoneellesi. Siksi on tärkeää estää mahdollisimman moni verkkosivusto, josta uusia selaimia voi ladata. Kaikkia ei tietenkään voi estää, mutta jos suurimmasta osasta pääsee eroon, on mielestäni jo voiton puolella.

Itse vähennän tätä toista ”riskiä” käyttämällä kolmea selainta.

Latasin BlockSiten kaikkiin näihin selaimiin. Google Chrome on pääselaimeni. Käytän sitä useimmiten. Microsoft Edge:n latasin, koska estin Chromessa LinkedIn:in vahingossa ja halusin alkaa käyttämään sitä. Brave minulla on paria tiettyä sivua varten. Käytän Bravessa BlockSiten ”sallitut-tilaa”, jonka avulla voit estää kaikki muut paitsi haluamasi sivustot.

Ja jos haluat mennä äärimmäisyyksiin, niin voit tietenkin poistaa selaimen kokonaan tietokoneeltasi.

Näiden kolmen tavan lisäksi ei ole oikein mitään kunnollista tapaa päästä käsiksi verkkosivuille, jotka olet lisännyt estolistaasi.

Siksi kutsun tätä tapaa luodinkestäväksi. Suurin osa luodeista ei suojausta läpäise. Ja pitää miettiä todella tarkkaan ennen kuin käyttää niitä, jotka suojauksen pystyvät läpäisemään.

Jos et ole vielä lukenut kirjoitustani samasta tavasta, mutta puhelimelle tehtynä, voit lukea sen täältä.

FAQ

Tässä osiossa vastaan kysymyksiin, joita sinulle ehkä tuli lukiessasi tätä artikkelia. Jos et löydä vastausta tästä osiosta, voit ottaa minuun yhteyttä täältä ja kysyä haluamasi kysymyksen.

Mitä jos haluan lisätä verkkosivuja estolistalle myöhemmin?

Verkkosivuja on mahdollista lisätä estolistalle myöhemmin. Seuraa seuraavia kohtia sen tehdäksesi:

  1. Mene verkkosivulle, jonka haluat estää
  2. Klikkaa hiiren oikeaa painiketta
  3. Löydät esiin tulevasta listasta oman kohdan BlockSitelle. Vie hiiri sen päälle
  4. Vietyäsi hiiren BlockSiten kohdan päälle, tulee esiin uusi valikko. Paina valikossa lukevaa ”estä tämä sivusto” kohtaa
  5. Sivusto on lisätty estolistalle

Vaihtoehtoisesti voit tehdä saman klikkaamalla hiiren oikeaa painiketta suoraan verkkosivun linkin päällä esimerkiksi Googlen haussa tai muussa sellaisessa.

Mitä jos haluan muokata BlockSiten-asetuksia jo otettuani tämän tavan käyttöön?

Kehitin tämän ”luodinkestävän tavan” sen takia, että BlockSiten-asetuksiin olisi mahdollisimman vaikea päästä käsiksi.

Suosittelen juuri tämän syyn takia, että teet asetukset sellaisiksi kuin haluat niiden olevan ENNEN KUIN LUKITSET BlockSiten.

Jos kuitenkin teit näin ja haluat silti syystä tai toisesta avata BlockSiten, on se mahdollista.

Voit avata BlockSiten ottamalla poistamasi sähköpostitilit uudelleen käyttöön. Sähköpostitilejä säilytetään 30 tai 60 päivää (riippuen valinnastasi) niiden poistamisen jälkeen. Avaa molemmat sulkemasi sähköpostiosoitteet ja pyydä BlockSiteä lähettämään uuden salasanan sähköpostiisi. Kun salasana on tullut sähköpostiisi, voit käyttää sitä BlockSiten avaamiseen.

Lähteet

Estä Haluamasi Sivustot BlockSite -Selainlaajennuksen Avulla. Keihäs Digi & Markkinointi. Viitattu 2.3.2023.
https://keihasratkaisut.fi/esta-haluamasi-sivustot-blocksite-selainlaajennuksen-avulla/

Etusivu. BlockSite. Viitattu 2.3.2023.
https://blocksite.co

Blocksite. Chrome Web Store. Viitattu 3.3.2023.
https://chrome.google.com/webstore/detail/blocksite-block-websites/eiimnmioipafcokbfikbljfdeojpcgbh

Close your Outlook.com account. Microsoft Outlook. Viitattu 5.3.2023.
https://support.microsoft.com/en-us/office/close-your-outlook-com-account-564b801e-2a47-4cb2-afa8-12ead3185038

Jaa kirjoitus
Lisää kirjoituksia
Estä Haluamasi Sivustot BlockSite -Selainlaajennuksen Avulla

BlockSite on selainlaajennus, joka estää käyttäjän valitsemat verkkosivut. BlockSite auttaa sen käyttäjää käyttämään aikaa järkevämmin verkossa. BlockSite on saatavilla lähes jokaiselle suositulle selaimelle. BlockSite tarjoaa myös mobiilisovelluksen, jonka voi ladata sekä Android-, että iOS-käyttöjärjestelmille.

Lue kokonaan >>
Tarvitseeko Yrityksesi Apua
Digi-Jutuissa?
Autamme suomalaisia yrityksiä tuomaan palvelunsa paremmin esille verkossa.

Käytämme Evästeitä

Evästeet auttavat meitä tarjoamaan sinulle paremman käyttäjäkokemuksen. Jatkamalla sivujemme selaamista hyväksyt evästeiden käytön.